Utrustning för hockey

sh_hockey_ice_skate

Som med all annan sport behövs det en del utrustning även för hockeyn. Förutom de självklara delarna behövs det även en hel del skydd. För den nya spelaren och som förälder kan det kännas som en allt för kostsam investering. Man skall dock minnas att man från början inte behöver köpa allt nytt. Detta är extra relevant då barnen är riktigt små då de växer snabbt och knappt hinner nöta på utrustningen innan de behöver ny.

Den allra viktigaste delen för att ens kunna fundera på att spela ishockey, är så klart skridskor. Det viktigaste gällande skridskor är att dom sitter bra på foten utan att glappa eller skava. De ska också vara lätta att åka med och vara stabila. Detta är en av de dyraste delarna till utrustningen, men också den viktigaste. När det gäller barn med snabbt växande fötter fungerar oftast begagnade skridskor bra. Kontrollera dock om lästen är mjuk runt vristen och speciellt bak vid hälen, den kan då tappat sin stabilitet. Det finns bra butiker online med stort utbud av skridskor.

Klubba är också en av de viktigaste delarna i utrustningen. Utan klubba kan du inte heller spela hockey och du hittar massor med olika varianter på marknaden med en stor variation på priset. De nyare klubborna av komposit är avsevärt lättare än de klassiska träklubborna och har en högre flexibilitet. Du kan absolut köpa dig en begagnad klubba men det är viktigt att du kontrollerar den noga för att se om den har skador som försämrar hållbarheten och flexibiliteten. Vilken längd och flexibilitet du ska välja, beror på din styrka och kunskap liksom din längd på skridskon.

Övrig utrustning består till störst del utav skydd. Hjälmen är en av de viktigaste skydden. Godkänd hjälm är ett krav, med det obligatoriska ansiktsskyddet för barn och juniorer. Till det behövs också ett halsskydd, benskydd, axelskydd, suspensoar, samt armbågsskydd. Utöver detta behövs också byxor, damasker, handskar och strumpor, gärna ett underställ.

För målvakten krävs det lite annan utrustning. Speciella skridskor och en målvaktshjälm, liksom en målvaktsklubba, andra handskar och armskydd, samt benskydd. Inom hockeyn är skydden den största prioriteringen då skador annars lätt kan ske på den hårda isen.

Det gäller även att ta hand om sin utrustning regelbundet för att det ska hålla och för att bakterierna inte ska börja gro i dem. Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på

  • Maskintvätta strumpor och underställ efter varje träning.
  • Maskintvätta halsskydd, träningströja och damasker en gång i veckan, se över dem och laga om det behövs.
  • Ta ur plasten ur suspensoaret och torka av och tvätta det en gång i månaden.
  • Kroppsskydden maskintvättas gärna i en tvättpåse, även dessa en gång i månaden. Även handskarna men det kan ta ett tag att lufttorka dessa.
  •  Skridskor och hjälm torkas av.  Kontrollera skruvarna på hjälmen och se till att dina snören på skridskorna är ok.

Häng givetvis upp allt på tork direkt efter träning oavsett om det ska tvättas eller inte så att utrustningen inte börja mögla.